DUSTion – effectief fijnstof reduceren in de pluimveesector

DUSTion is onze bewezen oplossing voor het fijnstofreductie in de pluimvee industrie. Op dit moment is het de beste oplossing op de markt voor het verminderen van fijnstof in kippenstallen. Met minimaal 52% fijnstofreductie is het als beste getest door Wageningen University & Research (in opdracht van Praktijkcentrum Emissiereductie in de Veehouderij (PEV)). Bovendien is DUSTion Winnaar van de Innovatieprijs Pluimveesymposium. Fijnstof reduceren met DUSTion is betaalbaar en effectief. Waar wacht u nog op?

Fijnstof reduceren met statische elektriciteit

DUSTion is ontwikkeld om betaalbaar en doeltreffend fijnstof te verminderen in elke kippenstal. Het werkt op basis van statische elektriciteit, wat al jaren in andere industrieën wordt gebruikt om (fijn)stof tegen te gaan. Er zijn veel voordelen van DUSTion. Ten eerste is het betaalbaar, zowel in aanschaf als in gebruik. Ten tweede is het toe te passen is elke stal, ongeacht de grootte. En als laatst is het zeer effectief. Met minimaal 52% fijnstofreductie komt DUSTion keer op keer als beste uit de test. Iets waar we erg trots op zijn. Niet voor niets gebruiken veel boeren DUSTion om fijnstof te reduceren.

Hoe het werkt?

DUSTion werkt eenvoudig, op basis van statische elektriciteit. Allereerst wordt prikkeldraad aangebracht in de stal. Dit kan in elke stal, ongeacht de grootte. Vervolgens zetten we spanning met een lage stroom op het prikkeldraad. Hierdoor worden fijne stofdeeltjes (inclusief PM10) statisch, waardoor ze zich hechten aan geaarde oppervlakten. In het geval van kippenstallen zijn dit de plafondplaten en de stalzijden. Het resultaat is een schone stal en een betere luchtkwaliteit. Bijkomend voordeel: reinigen van de stallen is een fluitje van een cent. Het verzamelde stof kan worden afgespoten met water.

Resultaat: een schonere stal en betere luchtkwaliteit

Het resultaat van DUSTion is minder uitstoot van de stal en een veel beter binnenklimaat. Door het reduceren van fijnstof (en PM10) zorgt DUSTion voor een heldere stal, een betere luchtkwaliteit en minder uitstoot. Kortom, beter voor het klimaat, mens en dier.

De voordelen van fijnstof reduceren met DUSTion

Fijnstof reduceren met DUSTion heeft de volgende voordelen:

  • Het is betaalbaar in aanschaf en gebruik. De exploitatiekosten zijn nihil en bestaan uit een kleine toename van het elektriciteitsverbruik in de stal.
  • Eenvoudig te installeren in elke schuur, ongeacht de grootte.
  • Zeer onderhoudsvriendelijk en eenvoudig te reinigen.
  • Uiterst effectief, met minimaal 52% fijnstofreductie.

Rapporten en certificaten

DUSTion is ontwikkeld door Optiklep en Serutech Agri en uitgebreid getest in de pilot van Regio Foodvalley. Gecoördineerd door het Praktijkcentrum Emissiereductie in de veehouderij (PEV) zijn de metingen uitgevoerd door de universiteit Wageningen. Na de beoordeling door het ministerie van I&W is DUSTion opgenomen op de “Lijst emissiefactoren fijnstof voor veehouderij”.

Het systeem is RAV-erkend (BWL: 2020-04). Het meetrapport van de WUR is hier te downloaden.

Subsidieregeling fijnstofreductie Pluimveesector

DUSTion zorgt voor minder fijnstofuitstoot en een betere luchtkwaliteit, valt het onder de subsidieregeling van de overheid. Sterker nog: met 52% fijnstofreductie presteert DUSTion beter dan de 45% fijnstofreductie die wordt gevraagd door de overheid. Wilt u hier meer over weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Meer informatie

Maak uw stal vandaag nog klaar voor de toekomst. Vraag vrijblijvende een offerte aan of neem contact met ons op voor vragen.

Voor meer uitleg over DUSTion, bekijk onderstaande video.

Wilt u meer weten

over de oplossingen

van Serutech Agri?

Neem contact op

Wij werken graag samen met

Optiklep